Zonnepanelen

Aanvankelijk waren aan de zijkant van het huis, bovenop de pergola die als “carport” dienst doet, zonneboilers gemonteerd. Na wat jaren bleek dat we daar eigenlijk nauwelijks gebruik van maakten. Wel van de zonneboiler op de schuur, die voor de wasmachine wordt gebruikt. Het plan is om die te vervangen door een van de grote die hier vandaan komt.

De ruimte die vrij kwam werd gebruikt voor twee grote zonnepanelen, 2 bij 1 meter die 360 Wp zijn. Dat wil zeggen dat ze onder standaard-omstandigheden 360 Watt moeten kunnen leveren. Met zijn tweeën verwachten we zo’n 500 Watt maximaal. De panelen zijn van het type Phono Solar Mono en werden geleverd door de firma Sunsolar in Oss. Bezorgen was me te duur dus ik heb ze zelf daar opgehaald. Het pakket bestaat uit twee panelen, een micro-omvormer van het type YC600 van APS. Verder listig ontworpen metalen montageprofielen en wat bevestigingsmateriaal.

Het monteren was redelijk eenvoudig. De onderkant van de profielen is voorzien van een gleuf waarin prima slotbouten passen die door een gat in de balk van de pergola aan de onderkant vastgeschroefd kan worden. De montage van de panelen kan niet eenvoudiger. Aansluiting van de panelen op de omvormer is keurig op de omvormer aangegeven.

Het enige minpuntje is de onhandige kabel om de omvormer aan te sluiten. De draaddikte is voor hoge stroom voorzien terwijl de twee panelen samen de 3 Ampere niet zullen halen. Daar moet dus nog wat aan gedaan worden. Voorlopig zijn ze provisorisch aangesloten. De afwerking wacht op de levering van kWh-meters en dergelijke. Het precieze geleverde vermogen ken ik dus nog niet, maar de slimme meter geeft af en toe al aan terug te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *