Ombouw Opel Vivaro tot kampeerwagen (4)

Na wat voorwerk zijn er nu wat grotere stappen gezet. De gastank is onder de auto gemonteerd en de voorzieningen voor de afvalwatertank zijn gemonteerd; dat is door het bedrijf gedaan. Dat betekent dat de vloerplaat er in kan maar niet zonder bekleed te worden, dus dat hebben we gedaan.

Omdat de spuitlijmtank bijna leeg was werden nog wat extra lijmklusjes gezocht. Dat werden de zijpanelen, dus die zijn nu ook bekleed.

Het op maat snijden van de vloerbedekking en de bekleding van de zijpanelen is inmiddels ook gebeurd hoewel er nog wat extra nodig kan zijn zodra ze gemonteerd gaan worden.

Voordat het vloerpaneel geplaatst kan worden, moet eerst de isolatie worden aangebracht en tegelijkertijd steunen geplaatst worden zodat de vloer egaal ligt in de bus. Dat is wat werken met latjes en platen isolatiemateriaal.

In de tussentijd, als er even geen werk is waar ik mee aan de gang kan, wijd ik mij aan de techniek. Een van de zaken is een achteruitrijcamera. De vorige kampeerbus, de Volkswagen T4, had een los gemonteerd cameraatje en een monitor voorin. Aanvankelijk was er een navigatiesysteem dat de camerabeelden kon weergeven maar dat is ter ziele gegaan. Voor deze bus wilde ik wat eleganters. Voor de camera vond ik een mooie oplossing: een camera geïntegreerd in het derde remlicht midden achterop de auto. Die heb ik met succes kunnen monteren.

Het navigatiesysteem/radio dat in de Opel Vivaro is ingebouwd heeft geen mogelijkheid om camerabeelden weer te geven. Aparte units worden wel geleverd hiervoor maar lijken ook voor problemen te zorgen. Een aparte monitor voor de voorruit vind ik een minder elegante oplossing. Een wat duurdere, maar zeker mooi ogende, oplossing is een binnenspiegel waarin het camerabeeld wordt geprojecteerd zodra de achteruit-versnelling wordt ingeschakeld.

Het monteren gaf toch wel wat problemen. De spiegel moet worden geschoven over een blokje dat op de voorruit is geplakt. Maar daarboven zit een houdertje geplakt voor de regen/lichtsensor. Die leek aanvankelijk in de weg te zitten en – op advies van wat we op het internet vonden – is het houdertje verwijderd. De spiegel zit nu prima. Nu is het alleen nog even een dingetje om een nieuw/tweedehands houdertje voor de sensor te vinden. Wordt vervolgd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *