Lantaarnpaal bij bouleveldje

Midden tussen de huizenblokken waarvan onze woning deel uitmaakt ligt een speelveldje met wat attributen voor kinderen. Ook voor volwassenen is er het een en ander: twee banken en een tafel maar ook een heus jeu-de-boules-veldje.  Niet dat er veel gespeeld wordt. Voor zover ik weet eigenlijk alleen de dag volgend op het jaarlijkse buurtfeest.

IMG_20160609_120235Maar natuurlijk zouden de buurtgenoten wel vaker willen spelen, maar meestal is het dan al donker en de lantaarn bij het veldje is wat ver weg. Althans, dat was de klacht zo’n 10 jaar geleden.

Daar hebben we wat aan gedaan: op Marktplaats werd een mooie lantaarnpaal aangeboden voor bijna geen geld. Om de kosten te drukken werd gewacht tot we een wandeltocht konden lopen in die omgeving en toen is de paal naar Leiden gekomen.

Lantaarn2De lamp werd voorzien van twee spaarlampen en met een elektriciteitsaansluiting was het compleet. Om ’s avonds jeu-de-boules te kunnen spelen moest alleen even een verlengsnoer tussen de lantaarnpaal en een van de buren worden aangesloten en er kon gespeeld worden. Goed, er werd heel sporadisch van gebruik gemaakt maar toch.

Verleden jaar begaf de kap over de lampen het. Het zag er niet fraai uit maar een vervangende kap was niet zo gemakkelijk aan te komen. Allerlei spannende oplossingen werden bedacht, maar niet uitgevoerd: een hogedruk natriumlamp zou te interessant zijn voor wiet-kwekers en een vast elektriciteitsaansluiting is wat riskant op openbaar terrein.2016-05-18 20.00.27

De lamp heeft een renovatieslag ondergaan. Het inwendige is praktisch geheel verwijderd en heeft plaats gemaakt voor een vlakke reflector met twee LED-strips met een totaal vermogen van 3 Watt. Dat kan makkelijk nog 3x zoveel worden, maar dit is wat er nu inzit. De strips werken op 12 Volt en daarom is bij de voet een kort snoertje aangebracht dat kan worden aangesloten op een accu. Een afdekplaat verdeelt het licht en een tochtstrip beschermt (een beetje) tegen ongedierte dat anders langs de randen naar binnen kan komen.

solar-powerbox-10w-compacte-laadset-voor-verlichting-resolar13413Om de lampen te kunnen laten werken is een accu beschikbaar. De Accu is 7 Ah dus de lamp van 3 Watt kan er in principe 28 uur op branden. Opladen kan via het lichtnet of met een zonnepaneel. Het zoeken is nog naar een geschikte plek voor het zonnepaneel, alhoewel bijladen vanuit het lichtnet altijd nodig zal zijn.

 

Een gedachte over “Lantaarnpaal bij bouleveldje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *